Списък с отметки за градинарската работа през есента

Списък с отметки за градинарската работа през есента

Когато дойде есента, вечерите постепенно стават все по-ранни и по-хладни. А и зимата наближава бързо. Така че, какво трябва да очакват градинарите през есента? Подготовката за зимата, разбира се!

Работа по засаждане и пресаждане

Есента е много добро време за пресаждане, тъй като почвата има достатъчно влага, благодарение на честите дъждове. Земята все още е топла от лятото и есента, така че растенията все още имат време да свикнат с новото си място и да образуват нови корени.

През есента можете също да засаждате нови растения без угризения на съвестта. Това е последният ви шанс да внесете малко цвят в градината, преди да дойде зимата. За розите например, есента – преди първата слана – е идеалното време за садене.

Засаждане на луковици

Луковиците също могат да бъдат засаждани през есента, за да могат техните цветя да покълнат в правилния момент през пролетта и да ви радват с ярките си цветове. Правилната позиция е от основно значение, за да могат предвестниците на пролетта да виреят добре и да разцъфтят. Повечето обичат свежа, влажна почва през пролетта, но през лятото, когато е техният латентен период, почвата може да е суха и пореста. Луковиците трябва да се засаждат в земята на дълбочина между два и три пъти колкото тяхната височина. Сеялката за луковици GARDENA осигурява лесен начин да правите достатъчно големи и дълбоки дупки. След това поставяте луковиците в земята с връхчето нагоре, покривате ги с почвата от сеялката и натискате надолу.

Подрязване на многогодишни тревисти растения и храсти

Когато храстите пожълтеят или техните стебла започнат да се навеждат към земята или започнат да пускат семена, е време да ги подрежете. Това е така, защото сега растенията изсмукват сока си обратно към корените. Ако не ги подрежете, те може да повехнат.

Храстите могат да бъдат подрязвани до около една четвърт от размера им. Все пак това може да варира според типа на храста. Обикновено можете да намирате повече информация на етикетите на растенията или от местния градинарски магазин.

Подрязване на жив плет

Живият плет също трябва да се подреже за последно през есента, за да се предотврати загниване, ако се натрупа влага. Подрязвайте листопадните живи плетове доколкото можете, без да създавате дупки, тъй като те няма да израснат през зимата и живият ви плет може да изглежда оголен. Трябва също да премахнете листата от дърветата, попаднали върху живия плет, тъй като в противен случай той няма да получи достатъчно свеж въздух и слънце и може да загние.

Тревни площи

През зимата влагата, ниските температури и слабото слънце могат да се отразят на вашата морава. Затова тревните площи се нуждаят от малко нежна грижа и „глезене” отново, преди да бъдат сковани в студа. Когато листата падат през есента, те трябва да бъдат почиствани редовно от тревната площ. Листата, които оставите да лежат на моравата, ще я лишат от светлина и ще станат виновници за увеличаване на сухите, кафяви места и развиването на мъх. Окосете моравата си за последно около началото на ноември. Тревата не бива да е по-къса от 5 cm, тъй като по-дългата трева има повече полза от намалената слънчева светлина през този период. Това ще гарантира по-добра устойчивост срещу плевели и мъх.

  Препоръчително е използването на есенен тор. Есенните торове обикновено имат ниско съдържание на азот и високо ниво на калий. Увеличеното количество калий прави тревата по-силна и увеличава устойчивостта й на слана. През есента не бива да използвате традиционните есенни торове, тъй като те съдържат голямо количество азот и карат тревата да расте по-бързо, което от своя страна я прави по-податлива на слана.

Естествено, има и някои други дребни неща, които трябва да свършите преди първата слана:

• Лехите, розите и другите растения, които са чувствителни на слана, трябва да бъдат покрити със съчки или листа или да бъдат обвити в найлони с балончета или подобни.

• Изкопайте от земята летните луковици, като например далии, и ги приберете в проветрива кутия в мазето.

• Внесете саксийните растения вътре или ги поставете на закътано място.

• Изключете тръбите отвън и изпразнете чешмите и поливните устройства, за да не получат щети от замръзване на водата.

• Разкачете помпите в езерцата и, ако е необходимо, монтирайте специална помпа срещу заледяване.

Когато дойде зимата, градинарите могат да се отпуснат и да си починат от градинарството. Но внимавайте: Не след дълго ще дойде време пак да се заловите за работа!видяна: 2592
dfgdfg

 

 

Коментари

Елена Попова
14 сеп. 2016 | 07:20
Моля,посъветвайте ме какво даправя с мъх и едни дребни гъбки.
Благодаря ви

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 сеп. 2018г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?